Hestens adfærd og instinkt

Jeg syntes at det er vigtigt at man i omgang med heste, har en forståelse af, hvad det er for et fantastisk dyr vi har med at gøre. Jeg vil gerne prøve at give jer et indblik i hestens reaktions mønster og i hestens kropssprog, så i vil kunne se logikken i hestens adfærd.
En hest er bare en hest. En hest er ikke dum af natur, den er bare en hest med instinkter - Husk på det, når hesten ikke altid vil det samme som jer.

Hesten er fra naturens side et flokdyr. Et flokdyr vil sige, at de lever i flok. En hest som er en del af sin flok, er en hest med store overlevelses chancer. Hvorimod en hest uden sin flok, er en udsat hest over for fare. Hvis en hest reagerer over for noget som den anser for at være farligt, er det dens natur at flygte - ligeså vil flokken gøre hvis de er samlet.

I naturen er hesten et byttedyr, altså den som bliver spist af rovdyret. Hestens bedste forsvar er at flygte fra fare, så den ikke ender med at blive "spist". Det samme vil den gøre i ridningen, hvis der kommer noget som den anser for at være farligt. Et af kendetegnene på et byttedyr, er øjnenes placering. Hestens øjne sidder ude i siden af hoved, hvilket gør at hesten har et meget bredt synsfelt. Dette brede synsfelt gør at hesten kan se ned langs dens egen krop (se billede). Dette optimerer hestens chancer for, at få øje på det som vil gøre den fortræd. Hestens syn er skarpest lige ud for dens øje, resten af hestens synsfeltet er sløret og kan gøre det svært for hesten at skælne forskel mellem en ufarlig genstand og en "farlig trold" eller "puma"... Skygger og sorte huller i jorden kan hesten bla. have svært ved at skælne forskel imellem. Derfor kan nogle heste reagerer over for en skygge på jorden, da den kan tro at det er et sort hul. Hesten har dog to blinde vinkler rundt om dens krop - I panden foran dens hoved og bagved dens numse(de grå felter på billedet). Det er blandt andet derfor du altid får fortalt, at du aldrig må gå bagved en hest, hvis du ikke er sikker på at den har opdaget at du er der. Opdager hesten ikke at du kommer bagved den, vil dens forsvar være at sparke. I forhold til dens blinde vinkel i panden, viser hesten dig stor tillid, hvis du får lov at kæle den mellem dens øjne. Derfor er det en god idé altid at starte med at nusse hesten på halsen, indtil den har fået lov at se dig an. 

Hestens primære kommunikation foregår gennem dens kropssprog. Grunden til at heste sjælendt kummunikerer gennem lyd, stammer fra naturens side. Heste der vrinsker til hinanden er nemme at lokaliserer for et rovdyr, hvilket gør dem til et let bytte. Det var derfor en fordel for "vild hesten" at lære at kommunikerer gennem kropssprog, for at sikre deres overlevelse. Dog er "tamhesten" (den som vi har stående i vores stalde idag) ikke helt så stille som "vildhesten i naturen" ville være.
Vi mennesker kan med fordel lære at forstå hestens sprog gennem dens signaler og dens fremtoning, så vi lettere kan kommunikerer med den og få et sammarbejde op at køre. Et sammarbejde mellem hest og rytter er vigtigt, bl.a. hvis man har nogle mål man gerne vil opnå inden for sin ridningen.

Hesten kan fortælle hvilket humør den er i gennem dens ører. Ørenes retning viser om hesten er glad og tilfreds, om den er opmærksom og hvilken vej dens opmærksomhed peger eller om den er generet og i dårligt humør.
En hest med ører der peger fremad er altid glad og opmærksom. Hvis ørene er forskudt fra hinanden eller hænger ud til siden viser den opmærksomhed eller koncentration. Hvis ørene ligger helt nede i nakken på hesten, er den utilfreds eller sur. Disse signaler er nogle af de mest basale hos hesten, og er en god start at lærer at aflæse. 

Håber at dette vil være med til at øge jeres forståelse for, hvorfor vores heste reagere som de gør og hvordan vi bedst muligt aflæser vores hestes signaler og humør.

Heste er generelt et meget inspirerende og givende dyr, som jeg håber i vil nyde lige så meget som jeg Heart